Expert in duurzame export

Bij Calsa is duurzaamheid meer dan een modewoord. Het is een diepgewortelde visie. Al sinds de oprichting van Calsa – in 1939 – maakt een duurzame aanpak inherent deel uit van de bedrijfsfilosofie. Op het veld, op de werkvloer én op de weg.

Lokaal netwerk

Zowel voor vollegrondsgroenten als voor serreteelt is Calsa strategisch gelegen. De aanvoer komt maximaal van lokale telers. Dat betekent beperkt transport en een kleine ecologische voetafdruk binnen deze eerste schakel van het traject. Dat geldt trouwens evenzeer voor de aankoop op de Belgische veilingen. Als sluitstuk van die lokale verankering steunt Calsa bovendien plaatselijke verenigingen en goede doelen.

Naar een circulaire voedingsketen

Duurzaam ondernemen vraagt om inzet en toekomstvisie. Daarom trad Calsa eind 2017 als een van de pilootbedrijven toe in een leer- en verbetertraject van FVPHouse, de koepel van de Belgische aardappel-, groente- en fruitgroothandel en verwerkende industrie.

Binnen het traject worden concrete acties getest rond

  • preventie van voedingsafval en voedselverlies door een goede match tussen product en afnemer
  • werken met minder maatschappelijke ongelijkheid, ook buiten bedrijven en landsgrenzen
  • duurzamere productie- en consumptiepatronen.

Bijna 600 zonnepanelen

Dat de installaties bij Calsa zo energiezuinig mogelijk zijn, spreekt voor zich. Zo wordt de restwarmte van de frigo’s bijvoorbeeld gebruikt om delen van het bedrijf op te warmen. Maar de exporteur gaat nog een grote stap verder. Er liggen maar liefst 576 zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand. Goed voor een eigen energieproductie van 100.000 kWh per jaar. Dat is ruim een kwart van het eigen verbruik.

Recycleerbare en hernieuwbare materialen

Verpakkingsmaterialen zijn een noodzaak bij de export van groenten en fruit. Gelukkig betekent dat niet automatisch bergen afval. Integendeel. Calsa minimaliseert het afval en kiest voor gespecialiseerde verwerkers. In plaats van gewoon kunststof kiest het bedrijf voor herbruikbare verpakkingen, zoals IFCO of EPS. Voor de houten kratten wordt populier gebruikt, een houtsoort die snel groeit en een flinke hoeveelheid CO2 omzet in zuurstof.

9% efficiëntere belading

Een optimale belading en efficiënte routeplanning zijn de basis voor ons duurzaam transport. Onze 14 eigen vrachtwagens – minstens Euro V – vervoeren geen lucht. In overleg met onze klanten laden we maximaal volle paletten. Ook onze externe transportpartners werken mee aan die duurzame distributie. Het resultaat? Tot 9% efficiënter transport.